Ketose

Sådan virker ketogen kost i din krop

Ketose er en måde at ernære sig på, således at du mobiliserer energi fra dine kropsdepoter, især fedt, hvilket medfører dannelse af ketoner. Sideløbende hermed sker der et fald i blodsukkerkoncentrationen, hvorfor blodsukkeret vil forblive stabilt. Din krop vil altså anvende fedt som brændstof i stedet for kulhydrater. Dette sker, uden at du skal gå på kompromis med lysten til god og lækker mad.

Læs mere om ketose

Ved at ernære dig ketogent, vil du opleve, at din krop fyldes med energi, men du vil også opleve, godgørende metaboliske effekter i din krop. Blot ved at ændre på det, du spiser. Og det sker hurtigere, end du forventer.

Ketoner er et produkt af fedtforbrændingen, og de frigør fedt og giver kroppen energi. Ketoner produceres, når kroppen forbrænder fedt. Kroppen bruger disse energikilder – det vil sige at kroppen bruger sit eget overflødige fedtlager til at give en masse energi gennem dagen. Den naturlige konsekvens er, at fedtlageret i kroppen mindskes. Det vil sige, at du forbrænder fedt som din primære kilde. Den totale ketosefase indtræffer efter 2 – 5 dage – det varierer lidt fra person til person. Du vil i Ketosefasen opleve, at dine ånde er dårligere end den normalt er. Dette sker, fordi et af affaldsstofferne når du forbrænder fedt, er acetone. Den dårlige ånde er med andre ord et tegn på, at du forbrænder dit fedtdepot. Hvis du synes, ånden er generende, så husk på at det kun er i få dage set i forhold til resten af dit liv.

Når du indtager en kost med mange kulhydrater, omdannes disse med forskellig hastighed til glukose, også kendt som dit blodsukker. Når dit blodsukker er højt, får bugspytkirtlen instrukser om at sende insulin for at hjælpe blodsukkeret helt ud i cellerne og videre ud i musklerne, hvor det skal benyttes som energikilde. Men situationen er, at insulinet gør sit job lidt for godt, hvorfor blodsukkeret vil falde efter et par timer igen. Så får din hjerne besked om, nu er der snart for lidt energi. Er der for lidt glukose i din krop, reagerer hjernen straks, da dens fornemste opgave er at holde liv i dig. Du får besked om, at spise NU. Og gerne noget, der giver et hurtigt løft i dit blodsukker. Dette opleves som en næsten uimodståelig trang til noget sødt, sukker, brød. Du giver sikkert efter, og så ruller hele mekanismen igen med øget insulin. Når vi så har lært igennem hele livet, at det er vigtigt at spise ofte for at holde blodsukkeret stabilt, og måske spiser tre måltider plus to-tre mellemmåltider, bliver det over seks gange om dagen, denne cyklus gentager sig. Det betyder, at du næsten hele dagen igennem går rundt med et konstant højt insulin-niveau. Insulin er også kroppens fedtlagrende hormon. Og det er derfor meget svært for kroppen at udføre effektiv fedtforbrænding. Insulin fremmer som beskrevet også sult. Sult og tendens til fedtlagring og øget lyst til søde sager er virkeligt dårlige kombinationer, hvis du også gerne vil ned i vægt.

Altså: Når du spiser mindre fedt, spiser du automatisk flere kulhydrater for at blive mæt, dermed vokser du også i vægt. Se dig blot omkring, andelen af fede mennesker i Skandinavien er også steget uhyggeligt. Fedtforskrækkelsen i 80’erne var en kæmpe fejltagelse. Studier viser derforuden at ikke bare vægten, men også blodtryk, blodsukker og kolesterolværdier normaliseres på en kulhydratfattig kost. Maven opfører sig anderledes, bla. uden den generende oppustehed, og så aftager trangen til søde sager.

Ketogen metoden er ikke et mode fænomen, men derimod en potent regulator af metaboliske forstyrrelser. Når metoden gennemføres korrekt, kan det være yderst effektiv til at forbedre metabolisk sundhed. Vi måler dine ketoseværdier i dit blod for at kunne dokumentere dine ketoseværdier. Se evt: Hvornår er jeg i ketose, målt i blodværdier?

  • Under 0,5 mmol/L: Jeg er ikke i ketose
  • 0,5-1,5 mmol/L: Begyndende ketose
  • 1,5-3 mmol/L: Regnes for optimal ketose (zonen for mest effektiv vægtnedgang)
  • Over 3 mmol/L: Hverken værre eller bedre end det andet. Mest normalt i “sult-ketose”, fx i forbindelse med faste eller meget lavt kalorieindtag.
  • Ketose indtræffer som regel mellem dag 2 og 7 – i sjældne tilfælde går der helt op til 3-4 uger. Hold derfor øje med disse tegn:

    • Nedsat appetit og mindsket madfokusering
    • Øget tørst
    • Mærkelig smag i munden og acetone-agtig ånde
    • Træthed og tunge ben
    • Øget energi
    • Hovedpine

    Visse af tegnene hænger sammen med, at din krop er ved at omstille sig til den nye fedtdrift. Det kan være noget af en omvæltning, hvis din krop har været vant til at køre på sukker hele sit liv, og det kan give lidt overgangsbesvær i starten. Det tager som regel kun et par uger for kroppen at vænne sig til sit nye brændstof.

  • Evolutionært set har ketose været en almindelig tilstand for menneskekroppen. Både i og med at der har været begrænset adgang til mad i perioder, men også at der har været begrænset adgang til kulhydrater. Der findes videnskabelige årsager til, at denne metode virker. Derforuden er kulhydratfattig kost nu blevet godkendt af Socialstyrelsen i Sverige. Denne kost anvendes særligt til overvægtige eller patienter med type-2 diabetes. Antallet af positive læger og professorer vokser stille og roligt, efterhånden som resultaterne triller ind på deres borde. Resultaterne fra en nydelseskost, hvor du spiser dig mæt i god mad, og alligevel opnår gunstige helbredsmæssige resultater. Så glem i stedet alt om industrifremstillede lightprodukter, nøglehulsmærkninger og andre fedtforskrækkede ordninger. Ketose bør ikke forveksles med tilstanden ketoacidose, som er en syreforgiftning af blodet, som er livsfarlig for diabetikere.

  • stabilt blodsukker
  • mindsket appetit – god appetitregulering
  • god energi
  • vægttab
  • dyb søvn
  • Avocado
  • Avocadoolie
  • Kokosolie, kokossmør, kokosmælk
  • Mandelolie
  • Olivenolie
  • Smør
  • Piskefløde, fløde
  • Macadamianødder – eller andre nødder
  • Macadamiaolie
  • Mayonnaise
  • Oliven
  • Jordnøddesmør – men begrænset på grund af Omega 6 indhold.
  • Frø og de fleste nøddeolier: sesamolie, hørfrøolie, osv. Men brug dem ikke til at varme op.
  • Mørk chokolade 85-90% kan anvendes i små mængder

Vi tilbyder