Slide background
SØNDERGADE 3, 8464 GALTEN | TLF: 88943567 | EMAIL: INFO@STROGSALONEN.DK | DESIGNET AF BUSINESS SOLUTION

Velkommen til

AlsSund & Rask

Slide background
SØNDERGADE 3, 8464 GALTEN | TLF: 88943567 | EMAIL: INFO@STROGSALONEN.DK | DESIGNET AF BUSINESS SOLUTION

Velkommen til

AlsSund & Rask

Posturologi

Hvad er posturologi?
Posturologi handler om vores kropsstilling, og er en ny non-medicinsk disciplin. En forkert kropsstilling kan medføre, vi får fysiske smerter i f.eks. ryggen eller nakken samt psykiske problemer. Mange smerter kan derfor henføres til gang og kropsholdning. Ifølge posturologi er den hyppigste årsag til kroniske, vedvarende eller tilbagevendende smerter, skævheder i kroppen. Langt de fleste skævheder er muskulært betingede. 
På trods af utallige undersøgelser, kan man ofte ikke finde den præcise anatomiske eller biologiske årsag til disse lidelser. De er derfor kun symptombehandlet, og det kan posturologi rette op på.

Hvordan virker posturologi?
Posturologi sikrer, der er den rette kommunikation imellem hjernen og kroppens forskellige muskler og nerver. Forudsat at du ikke har været udsat for en læsion eller varig skade, består ”uforklarlige” smerter ifølge posturologi ofte i, at der er en fejlstilling imellem kroppens knogler og led. Dette skyldes asymmetriske spændinger i kroppens muskler. Ca. 80 % af alle smerter i hoved, ryg, baller og ben stammer ifølge posturologi, fra en sådan asymmetrisk muskelspænding, hvor f.eks. rygmusklerne i højre side af kroppen er mere spændte end i venstre side. En sådan skævhed vil medføre, at rygsøjlens hvirvler kommer til at stå skævt i forhold til hinanden, og personen får med tiden smerter.

Hvilke lidelser har en posturologisk årsag?
De smerter, som typisk har en posturologisk årsag er:

 • Hovedpine, kæbespændinger og -smerter.
 • Nakke- og rygproblemer.
 • De typiske ledsmerter; skuldre, albue- og knæsmerter samt gigtsmerter (især slidgigt) .
 • Hoftesmerter, smerter i balder, lænd, lyske, iskias-smerter, akillessene-problemer og mange former for smerte i fødderne.
 • Skævheder i ryghvirvlerne, hvor årsagen er posturologisk f.eks. skoliose.
 • Sportsskader, muskelkramper.
 • Piskesmæld.
 • Diskusprolaps (har altid posturologisk årsag).

 Desuden kan spændinger i øjenæblet forårsage andet end fysiske smerter:

 • Øjenmuskulære problemer giver først og fremmest kognitive forstyrrelser, såsom indlæringsvanskeligheder, hukommelses- og koncentrationsbesvær.
 • Ordblindhed, læsevanskeligheder og hyperaktivitet er også ofte relateret til øjenmuskulaturen og lateralitetsforstyrrelser.
 • Man kan opleve følelsesmæssige problemer i forhold til selvopfattelsen, og dette kan føre til angst, søvnløshed, depressioner og stress.
 • Køresyge, luft- og søsyge.

Mere posturologi - for de nørdede
Vi kan stå op grundet tonus i musklerne. Denne tonus er ikke under viljens kontrol, men centralt reguleret fra hjernen, og udgør kroppens stilling. Muskeltonus er til af og til ikke ens i hver side. Det medfører derfor en skævhed.
Skævheden kan forårsage smerter, især når den har været der længe. Hverken vilje, massage eller træning kan regulere de toniske muskler, da tonus er styret af hjernen, ud fra de oplysninger hjernen får fra kroppen. Beskeden fra kroppen kommer hovedsagligt fra øjne og fødder, men også fra de sensoriske muskler.Fødder er ikke bare fødder
Hjernen får besked fra trykfølere under foden. Disse fortæller f.eks. om vi står på forfoden, på den ene fod, eller hvordan vægten er fordelt på fødderne. Ud fra disse oplysninger regulerer hjernen vores holdning. Udfordringen er, at hjernen ikke får ret mange oplysninger fra fødderne, fordi de trykfølere, som skulle informere hjernen, er slidte, atrofierede. Årsagen er, at vi altid har "proteser" på fødderne, nemlig sko, at vi får dem for tidligt, og at de ofte er uhensigtsmæs-sige.Fodstillingen er ofte synderen
Nu er problemet, at vi stå skævt på fødderne, men hjernen får det ikke at vide og kan derfor ikke rette kropsholdningen, så den bliver hensigtsmæssig i forhold til den skæve fodstilling. Fodstillingen forårsager hyppigst smerter i lænd og nedefter. Det er typisk, at smerterne tager til op ad dagen, i takt med at vi træder skævt for hvert skridt, vi går. Hensigtsmæssige sko er tættest på ingen sko, altså flade i bunden, uden fodform og uden en snude, der vender opad, som på kondisko. Der må gerne være hæl, selvom trykket kommer frem på forfoden, men ingen fodform. Fodformen giver for megen tryk på trykfølerne i svangen. Så får hjernen alt for mange og forkerte oplysninger om, hvordan foden har kontakt med gulvet.Følerne kan godt selv
Trykfølerne under fødderne sidder i huden. Når disse fungerer normalt, er vægtfordelingen på fødderne som foden og dens funktion er konstruerede til. Når fodstillingen er optimal, vil de toniske muskler, som hovedsageligt sidder i ryggen, indstille sig mest hensigtsmæssigt i forhold til det arbejde, vi udfører, selvom det er løft, slid og slæb!
Hvis man regulerer foden mekanisk med indlæg over 2 mm, vippes hælbenet. Det får konsekvenser for hofte og ryg - muligvis hele rygsøjlen.Hjernen kan godt selv - helt uden bivirkninger
Den bedste regulering er, at få hjernen til at regulere de rette oplysninger fra foden. Det kan man med posturologi. Ingen anden maskine end hjernen, er så grænseløs ressourcefuld til denne opgave, helt uden at give bivirkninger. Posturologi er at udnytte den kapacitet, der ligger der!Behandlingen af foden foregår med en sål, hvori der kan lægges en lille mikrochip, Neurostab, og eksempelvis sensoriske - ikke mekaniske - tynde indlæg på 1,5 mm, som træner trykfølerne op. Så giver disse hjernen den rigtige information om fodens stilling. Hjernen behøver ikke lave skævheder i kroppen via de toniske muskler, for at opretholde ligevægten og balancen. Alt sammen til din fordel.Øjne - kæbe - bid
Hjernen får oplysninger fra øjnene om, hvordan vi står. Oplysningerne kommer fra nethinden, der informerer om rummelighed, altså lodrette og vandrette linjer, når vi er stående, samt om hvad der foregår yderst i synsfeltet. Ydermere kommer informationer fra øjets muskler om øjets stilling i øjenhulen. Disse informationer retter hjernen kroppens holdning efter, således at vi ikke skal tænke på, hvordan vi kommer fra det ene sted til det andet.

Der kommer informationer fra tænderne
Der er to ting som forstyrrer øjnene, nemlig "proteser" for øjnene i form af briller. Den anden forstyrrelse kommer fra bidet og tænderne. Det kan være fra proteser i tænderne, fyldninger, stifttænder, broer osv. Forstyrrelsen af øjnene og dermed kroppens holdning forårsaget af kæbe, bid eller tænder, skyldes motoriske fibre i en ansigtsnerve - trigeminus, som har proprioceptive funktioner, dvs. funktioner, som påvirker kropsholdningen.Mange giver puden skylden
De helt typiske problemer, som stammer fra bidet, er smerter om morgenen, der fortager sig op ad dagen. Med tiden bliver disse smerter konstante. Alle mennesker, som siger der er noget galt med hovedpude eller madras, skulle tilses posturologisk med henblik på kæbe bid og tænder. Præcise briller med glidende overgang 
Typisk for øjnene er, at symptomerne tiltager opad dagen i takt med, man anstrenger øjnene ved at fokusere. Her er tale om arbejde f.eks. med computer, overhead, TV osv. Briller med glidende overgang skal sidde millimeter præcist. Det er en katastrofe, når netop disse briller glider et par mm ned ad næsen. Typisk kommer skævheder i skulderlinien på op til 4-5 cm, blot ved dette. Samlet set forårsager øjne og dermed evt. også bid problemer med hovedpine, smerter i nakke og øverst i ryg, smerter mellem skulderblade, i skulder og albueled og frem for alt træthed og koncentrationsbesvær.Det stormer med smerter
Forstyrrelser i både øjne, bid og fødder kan være små, men forårsage store problemer. En posturolog har sagt, at små problemer i bid og tænder, øjne og fødder udløser store problemer andre steder, på en poetisk måde. Når en sommerfugl basker med vingerne i Californien, opstår storm i Texas. Når en person har et lille problem med øjne eller bid, kan vedkommende få udløst en storm af smerter i nakken.De typiske smerter
Hovedpine, rygproblemer som iskias eller lumbago er klassikerne. Vi ser aldrig diskusprolaps, uden at årsagen er posturologisk. De skelettale skævheder, som er forårsaget af posturologiske forstyrrelser, f.eks. scoliose, kan rettes over nogle få år, hvis krumningen er under 20 grader. De typiske ledsmerter er skulder- og albuesmerter samt carpal tunnel-syndrom.

Hvad er hvad?
Smerter i håndled og fingre er ikke afledt af en posturologisk forstyrrelse. Hoftesmerter er sjældent posturologisk, men smerter i lænd, balder, lyske og knæ er forårsaget af posturologisk forstyrrelser. Ankelsmerter er ikke, men akillesseneproblemer, hælesporer og alle smerter i fødder er posturologisk forårsaget, undtagen smerter hos ældre mennesker, grundet atrofi i bindevæv under fødderne. Patienter med Whiplash syndrom - piskesmæld - får langt bedre behandlingsresultat med hvilken som helst behandling, når posturologien er rettet til.

Psykiske lidelser - og køresyge!
Psykiske lidelser forårsaget af posturologiske forstyrrelser kan opstår på grund af en forvridning i hjernens opfattelse af kroppens stilling. Hjernen skal udligne denne konflikt, uden at vide hvor de falske eller manglende oplysninger kommer fra. Dette medfører kognitive problemer, som er forstyrrelser i instrumentelle funktioner som hukommelse, rummelighed og tidsorientering, dysleksi - ordblindhed, hyperventilation, hysteri, angst, nervesammenbrud og træthed. Køre - luft - og søsyge er i alle dage blevet udråbt som neuroser, men årsagen er posturologisk.

TV-udsendelser på tysk
Har du mod på at se to udsendelser om posturologi, så har vi fundet linksene her fra YouTube. Det er to eksperter, der fortæller om begrebet.

Del 1: http://www.youtube.com/watch?v=BP7QvoEIx3c (varighed ca. 15 min.)

Del 2: http://www.youtube.com/watch?v=JU4p3-Tik6k (varighed ca. 13 min.)

animdouleur1  Illustration viser posturologiens typiske indsatsområder